Telefon: 502-994-993

Karaluchy – co warto o nich wiedzieć?

Samica karalucha jaja nosi zawsze ze sobą w kokonie, w którym znajdować się może około 16 jaj. Ponieważ karaczany są kanibalami, samica nigdy nie składa jaj oddzielnie gdzieś ukrytych, bo zostałyby zjedzone przez pobratymców. W momencie wylęgu odczepia kokon w miejscu gdzie wyklute larwy karalucha mogą się szybko ukryć, np. przy listwie podłogowej lub przy innych szczelinach, przez które większy karaluch nie przeciśnie się. Gdy kokon opróżni się, zostawia je swojemu losowi. W trakcie swojego życia złożyć może do 5-6 takich kokonów. Po wykluciu się karaluchy uaktywniają się nocą i najchętniej przebywają w łazienkach, kuchniach za lodówkami, w obudowach zmywarek, mikrofalówek przy rurach ciepłej wody za ekranami (z uwagi na ciepło i wilgoć) oraz w pomieszczeniach gospodarczych, w których przechowuje się pożywienie. Większość karaluchów jest wszystkożerna; zanieczyścić mogą więc zarówno mąkę i cukier, jak też owoce i warzywa. Do ciekawostek zaliczyć można fakt, że nie jedząc mogą być aktywne nawet przez miesiąc! Bez wody wytrzymują kilkanaście dni. Są więc stworzeniami niezwykle odpornymi nawet na szczególnie niesprzyjające warunki. Co się tyczy metod domowych – dobrze zdawać sobie sprawę z tego, że najczęściej nie przynoszą one oczekiwanych rezultatów. Samodzielne działania wydłużą czas przebywania tych nieproszonych gości w naszym mieszkaniu. Nasza profesjonalna ekipa zajmie się problemem od ręki.Zwalczanie karaluchów Warszawa

Karaczany, karaluchy, prusaki – te wymiennie stosowane nazwy, tyczą się owada, którego łacińska nazwa brzmi Blatella germanica. Wywodzi się z Azji, ale obecnie znaleźć go można niemal pod każdą szerokością geograficzną. Najczęściej występuje gromadnie. Lubuje się w ciepłych miejscach, dlatego często osiedla się w ogrzewanych pomieszczeniach. W mieszkaniach najchętniej przebywa za listwami, w szczelinach ścian, pod kuchenkami, lodówkami, za szafkami.

Prusaki są wszystkożerne; do ich ulubionych przysmaków należą owoce, warzywa, pieczywo, cukier i mąka. Najczęściej to samce wędrują w poszukiwaniu pożywienia. Samice są mniej ruchliwe, a w ciągu swojego życia składają do 6 kokonów. Z każdego z nich może się wykluć nawet 16 larw! Początkowo larwy prusaka mają od 1 do 1o mm i są najpierw koloru czarnego i nie mają skrzydeł. W czasie dojrzewania podczas linienia, zmieniają barwę na jasno brązową. Dorosły prusak osiąga wielkość do 2,5 – 3,0 cm.